Uusi Helsinki – Maarianhamina -reitti avaa mahdollisuuden nähdä Ahvenanmaa helposti

Viking Linen M/S Gabriella seilaa loppukesän reitillä Helsinki – Maarianhamina. Koronariski on otettu huomioon kaikissa yksityiskohdissa, joten laivalla uskaltaa nautiskella rennosti.

Kahdeksan tunnin pysähdyksen aikana ehtii tutustua perinpohjaisesti Maarianhaminaan, tehdä pyörälenkin Ahvenanmaan pääsaaren ympäri tai autoilla useampaan mansikkapaikkaan.

Neitsytristeilyllä lehdistön retkikohteena oli kolme kovaa: Merenkulkumuseo, Stallhagenin panimo ja takuuvarma ruokakohde Smakbyn. Viking Linen suosituksiin kuuluu myös Mariebad, Maarianhaminan hieno uimahalli. Oma tärppini kaupungissa on minigolf-rata, jota pidän Suomen kauneimpana.

Stallhagenin uudet tuulet

Godbyssä parinkymmenen kilometrin päässä Maarianhaminasta sijaitseva Stallhagenin panimo on investoinut kahdeksan miljoonaa uusiin tiloihin ja laitteisiin. Vuoden alusta toimitusjohtajana toiminut Timo Vetriö on erityisen ylpeä ensimmäisestä Eurooppaan asennetusta pakkauslinjastosta, jolla onnistuu sekä tölkitys että pullotus.

Panimon valmistuskapasiteetti nykyisillä laitteilla on peräti 20 miljoonaa litraa, mutta käytännössä Stallhagen painii edelleen pienpanimoiden keskikastissa, tuotanto on parhaina vuosina yltänyt miljoonaan litraan, mutta oli esimerkiksi viime vuonna 800 000 litraa.

IMG_8353

Uutta tuulta panimon purjeisiin tuo tuore jakelusopimus Keskon kanssa. Vetriön neuvottelema diili antaa Keskolle yksinoikeuden Stallhagenin oluiden myyntiin manner-Suomessa, eikä hän malta olla kehaisematta:

– Pelkästään huhti-kesäkuussa Kesko myi kaupoille enemmän oluitamme kuin edellinen jakelija Hartwall koko viime vuonna.

Spekuloinnin puolelle menee se, miksi Hartwallia ei aidosti kiinnostanut kehittää myyntiä. Oliko pieni panimo uhka isolle, kun erikoisoluiden kysyntä jatkoi kasvuaan?

IMG_8357

Kun oluet nyt virtaavat kauppoihin entistä rivakammin, toimitusjohtajan seuraava haaste on saada ihmiset tarttumaan ison panimon salkun sijaan Stallhagenin salkkuun.

IMG_8335

Kesäisenä janojuomana Vetriö suosittelee panimon erityisen paikallista erikoisuutta, hunajaolutta. Sen valmistukseen menee 3 000 kiloa hunajaa vuodessa, tietysti vain ahvenanmaalaista.

– Meidän erikoisoluemmekin ovat juotavia, ei mene hifistelyn puolelle. Keskitymme seitsemään tuotteeseen, mutta Ruotsin puolelle teemme myös sikäläiseen vähittäiskauppaan sovitettuja tuotteita, uutuutena 3,5-prosenttinen Åland Pale Ale. Tulossa on myös alkoholiton olut, se on nyt tosi suosittua, Vetriö kertoo.

IMG_8361

Panimolle pääsee muuten arkipäivisin kätevästi Viking Linen bussilla, ole valmis lähtöön klo 10! Stallhagenin pubissa on tarjolla taatusti tuoretta olutta, päivän kalaa ja muita lähiseudun herkkuja.

Uusi tislaamo: Åland Distillery

Stallhagen on mukana vastikään toimintansa aloittaneessa uudessa tislaamossa, joka ammentaa ahvenanmaalaisista perinteistä.

Ahvenanmaa Tislaamo RebeccaSuoranta
Timo Vetriö, Carl Lönndahl ja Michael Björklund. Kuva: Åland Distillery/Rebecca Suoranta.

Timo Vetriö on myös Åland Distilleryn toimitusjohtaja, osakkaina ovat muun muassa Jenny ja Michael Björklund sekä Carl Lönndahl. Yhteistyön taustalla on joukko tunnettuja paikallisia yrityksiä, Stallhagenin ja Smakbyn lisäksi Silverskär, Ålands Utveckling ja Havsviken Invest.

Tislaamon ensimmäiset tuotteet gin, long drink ja snapsi esiteltiin perjantaina 3. heinäkuuta. Jatkossa on tietysti tavoitteena laajentaa repertuaaria myös viskin suuntaan, ja tislaajapäällikkö Mats Ekholmilta on luvassa myös yllätyksiä vielä tänä vuonna.

IMG_8374

Tislaamon tuotteisiin voi tutustua Kastelholman linnan ja Smakbyn naapurissa Jan Karlsgården Wärdshusissa. Myös pannut porisevat samalla tontilla.

Smakbyn isäntä hoikassa kunnossa

Smakbyn on lähes pakollinen ruokamatkailijan kohde Ahvenanmaalla. Tänä kesänä pöydät ovat harvemmassa myös Smakbyn salissa, ja kuhinaa toivotaan, vaikka isot ryhmät loistavatkin poissaolollaan.

IMG_8383

Jenny ja Michael Björklund isännöivät Smakbyn lisäksi muutamia ravintoloita mantereella. Niska on laajentunut Maarianhaminasta Turkuun, Helsinkiin ja Vaasaan. ”Micke” käy Vaasassa, mutta vain pari kertaa kuussa, sillä viime kesänä Vaasaan avautunut Hejm on voimissaan Mattias Åhmanin ja Simon Selinin hoivissa.

IMG_8391IMG_8396IMG_8406

Smakbyn tarjosi taattua kerman, voin ja suolan käytöstä tunnettua Micke-laatua: lounaalla nautimme herkullisen risoton ja paistetut ahvenet.

IMG_8413

Mihin Micken kilot ovat kadonneet? Hän päihitti kilpakumppaninsa Fidžillä kuvatussa Ruotsin Selviytyjät-kisassa. Kuuleman mukaan Micke menetti vain kilonsa, ei hyväntuulisuuttaan, ja korjasi voiton kiltteydellä ja hyvää ruokaa kokkaamalla.

Helppo tapa päästä Ahvenanmaalle

Viking Linen vastaus koronakesän tarpeeseen on upouusi risteily, joka tarjoaa mahdollisuuden laajentaa kotimaan matkailua mantereelta Ahvenanmaalle. Helsingistä iltapäivällä lähtevä alus saapuu Maarianhaminaan aamukahdeksalta, ja aikaa tutustua saarimaakunnan ihmeisiin jää liki kahdeksan tuntia ennen kuin paluumatka alkaa iltapäivällä neljältä. Lähdöt ovat maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Risteilylle myydään täyshoito: hytin lisäksi etukäteen valitaan ateriat. Jos esimerkiksi kaksi henkeä matkustaa B-hytissä ja syö mennessä Food Gardenissa kolmen ruokalajin menun ja paluumatkalla buffet-illallisen sekä aamuisin valinnan mukaan aamiaisen buffet’ssa tai take awayna, risteilyn hinnaksi tulee 145 euroa per henkilö.

Mukaan saa ottaa auton (40 euroa) tai vaikkapa polkupyörän. Maarianhaminassa käyskentely sujuu ilman kulkupeliä, tai sellaisen voi myös vuokrata ex tempore, mutta jos aikoo esimerkiksi lasten kanssa Mariebadiin, kannattaa harkita auton ottamista mukaan, sillä Länsisatamasta pääkaupungin toiselle laidalle uimahalliin kertyy matkaa liki kolme kilometriä.

Viking Linella on valmiita retkiehdotuksia, ja kulkupelistä riippuen päivän aikana ehtii nähdä vaikka mitä! Meidän perheemme lapsen ehdoilla suunniteltu ohjelma sisälsi uimista Mariebadissa ja minigolfia Ångbåtsbryggans Äventyrsgolfin radalla Itäsatamassa. Molempiin voi varata liput suoraan laivalta.

IMG_8443

IMG_8436

Upeasti myös lapsia ajatellen rakennettu Merenkulkumuseon näyttely jäi seuraavaan kertaan. Esteetön kulku museolaiva Pommernille ja modernisti opastettu ”Sata päivää merellä” -kierros houkuttelevat palaamaan pian!

Ahvenanmaa aikoo profiloitua erityisesti frisbeegolf-myönteisenä alueena ja rakentaa jokaiseen 16 kuntaan radan. Tavoitteena on saada kansainvälisiä frisbeegolf-kilpailuja järjestettäväksi. Ratoja on määrä olla valmiina heinäkuun lopussa 11, joten myös muut kuin perinteiset golfarit pääsevät Ahvenanmaalla (pian) viheriöille.

Laivan keittiö on sopeuttanut toimintaansa korona-aikaan

Ruokailujen lisäksi Viking Linen koronakesän risteilymatkavaraukseen kuuluvat ruoka-ajat. Laivayhtiö haluaa tasoittaa ruuhkahuippuja, jotta kaikkien on miellyttävä asioida korona-ajan noutopöydässä ja muissa ravintoloissa.

Kaikki palvelu laivalla on suhteutettu ja sopeutettu matkustajamääriin. Esimerkiksi neitsytristeilyllä laivassa oli vain nelisensataa matkustajaa, joten osa ravintoloista ja kahviloista pysyi kiinni tai toimi supistetulla listalla.

Buffet-aamiainen vaikutti normaalia vaatimattomammalta kattaukselta, mutta toki se kotiolot päihitti. Suurin ero tavalliseen buffet-tarjoiluun on se, että ottimet ovat henkilökohtaiset: kun olet poiminut linjastosta esimerkiksi leikkeleet, voit jättää käytetyn haarukan tiskikulhoon. Osa ruoista on annosteltu yksittäisastioihin, ja kaikki lämpimät ruoat saa kokilta tilaamalla.

IMG_8489

Illallisella jatkui sama meininki: elegantit, pääosin valmiiksi kootut herkkuannokset odottivat linjastolla. Illalla ei ollut puhettakaan niukkuudesta, kalapöytä oli yhtä yltäkylläinen kuin aina ja myös vegaanisia alkuruokia oli runsaasti tarjolla.

IMG_8492

Pääruoaksi kokit olivat luoneet kolme annosehdotusta, joista sai valita mieleisensä. Janne Korhonen kertoi, että noin puolet asiakkaista innostui valmiiksi mietitystä kokonaisuudesta, kun taas toinen puoli pyysi yhdistämään lämpimän pöydän antimia omien mielihalujensa mukaan. Oma valintani oli Korhosen suositus: turskaa hollandaise-kastikkeella, perunoilla ja parsalla. Pyysin vain pikkuannoksen.

IMG_8503

– Keittiölle tämä on tietysti haastavaa, kaikki täytyy miettiä ihan eri tavalla kuin yleensä. Koetamme valita raaka-aineita, jotka kestävät serviisissä hyvinä. Parhaimpina pysyvät rasvaiset lohi ja possu, mutta emme toki voi joka ilta tarjota samaa ruokaa!

Myös à la carte -ateria tilataan etukäteen

Food Gardenin chef Kari Jaakkola on luonut kolmen ruokalajin Ahvenanmaan menun, joka juomaparituksineen maittoi mainiosti.

IMG_8235

Tältä maistuu kesä lautasella: Alkuun Toast Skagen käsinkuorituista ravuista, pääruoaksi kuhaa Ahvenanmaalta mustalla leivällä leivitettynä ja jälkiruoaksi stracciatellaa ja marinoituja mansikoita. À la cartessa ero normaaliin on hiuksenhieno – lähinnä puolta normaalia harvempaan katetut pöydät kielivät koronasta.

IMG_8223IMG_8226IMG_8232

Rento tunnelma koronasta huolimatta

Viking Linen laivat ja terminaalit käytiin ennen matkustajaliikenteen käynnistymistä läpi nimenomaan koronaa ja sen ehkäisyä silmällä pitäen. Ensimmäisenä varustamona maailmassa Viking Line sai luokituslaitos Det Norske Veritas Germanischer Lloydin (DNV GL) My Care -menetelmän mukaisen verifioinnin. Verifiointi varmistaa, että Viking Linella on kykyä hallita ja ehkäistä infektioriskejä.

– Matkustajiemme ja työntekijöidemme turvallisuus on aina kaikkein tärkeintä, myös vallitsevan pandemian aikana. Olemme jo pitkään tehneet työtä tartuntatautien ehkäisemiseksi ja päätimme nyt hankkia kolmannen osapuolen arvioinnin covid-19-tautiin liittyvän työmme laadun varmistamiseksi. Työntekijöidemme osaamisen ja sitoutumisen ansiosta olemme saavuttaneet tämän, toimitusjohtaja Jan Hanses taustoitti.

Kun tiesi verifioinnista ja piti etäisyydet kunnossa, oli laivan ravintoloissa ja baareissa mukava asioida. Ohjelma on kesäkaudella suunnattu lähinnä lapsille, mutta kylläpä sitä olikin: varhaiselta illalliselta ennätti juuri ja juuri Ville Vikingin diskoon, sitten taikuri Robert Jägerhornin esitykseen ja vielä illan päätteeksi keppihevoskisaan.

IMG_8532

Aikuiseen makuun Viking Line toi laivoille jälleen elävän musiikin. Viihde palasi laivoille pienimuotoisesti, kahden kolmen hengen orkesterit viihdyttävät akustisesti Club Marissa. Trubaduuri James King saisi jatkaa vaikka koko kesän, hänen keikkansa yläkerran pubissa olivat varsinaisia valopilkkuja!

Laivan ginivalikoima oli kunnossa, oluthanoissa sen sijaan ei vielä virrannut monen sortin mallasjuomaa. Itämerellä ilahduttavat aina laivan viinit ja samppanjat, niiden hinta-laatusuhde on lyömätön.

Täytyy vielä todeta, että risteilyn aikataulu on mukavan rento: lähtö Helsingistä on jo neljältä, joten laivalla jää paljon aikaa nautiskella merielämästä, samoin paluu vasta klo 11.15 mahdollistaa rauhallisen aamun.

Jo yksikin päivä Maarianhaminassa on melkein kuin loma ulkomailla. Perhekuntamme suosittelee!

Kirjoittaja oli Viking Linen vieraana M/S Gabriellan neitsytristeilyllä Helsingistä Maarianhaminaan 1. – 3. heinäkuuta.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s