Suomen ensimmäisen Hummus Barin taustalla on rakkaus Lähi-itään

Helsingissä on nyt tarjolla jotain aivan uutta, kun Nadav David ja Tomer Hovav avasivat syyskuun puolivälissä Kamppiin Hummus Barin.  Uusi tapa nauttia hummusta pääruokana on erittäin tervetullut.

Ystävykset Nadav David ja Tomer Hovav haluavat tuoda Helsinkiin palan Tel Avivia. Miehet tuovat ensi kertaa suomalaisille tarjolle sukujensa alkuperämaahan Israeliin tekemiensä matkojen parasta antia. 

– Meille hummus edustaa rakkaimpia makumuistoja, ja haluamme tehdä sen tutuksi myös suomalaisille vähän eri tavalla kuin täällä on totuttu. Olemme unelmoineet tästä vuosia, ja todenneet jokaisen ulkomaanreissun jälkeen, että tällainen pitää pystyttää Suomeen, Hummus Barin perustajat kertovat. 

Hummuksen kulutus on kasvanut Suomessa räjähdysmäisesti viimeisten vuosien aikana, mutta sitä on totuttu käyttämään lähinnä dippinä sekä levitteenä. Tästä Hovavilla on omakohtaista kokemusta, onhan hän isänsä Avi Hovavin innoittaman, Lähi-idän makuihin erikoistuneen Baba Foodsin toimitusjohtaja. Nadav David taas on mies Moses Vodkan ja Laplandia Vodkan taustalla.

Molemmat olivat miettineet hummusravintolan perustamista jo vuosia, ja kuin taikaiskusta sen hetki koitti keskellä koronaa. Syntyi yhteisyritys, joka aloittaa pienestä: kuusipaikkainen ravintola on hyvä testikeittiö. Kapasiteettia riittää myös take awayhin, ja jos vastaanotto on hyvä, konseptin laajentamiselle ei ole esteitä.

Keski-Euroopassa ja etenkin Lähi-idässä hummusta on totuttu syömään myös pääruoan muodossa. Tunnelma on kihelmöivän jännittynyt – miten hummus pääruokana otetaan vastaan Suomessa? Autenttista tunnelmaa, mutta suomalaiseen makuun sopeutettuna, sitä David ja Hovav tarjoavat piskuisessa baarissaan. Ensimmäiset viikot jo osoittavat, että tälle on ollut kysyntää.

Makumatka Lähi-itään

Hummus Bar Lapinlahdenkadulla on sisustettu modernisti, ja ruokalista on ytimekäs: kuusi vaihtoehtoa. 

Listalla on ensimmäisenä kaikkien maailman hummusbaarien klassikko, hummuspedille levitettyjä marinoituja kikherneitä. Maut ovat lämpimiä, sekunneissa Lähi-itään kiidättäviä. Kaikki annokset tarjoillaan samalla tavalla, noin 200 gramman hummuspedin päälle kasattuna. Lisäkkeenä on pitaleipä, jolla ruoka kuuluu kaapia lautaselta. 

Muita vaihtoehtoja ovat suomalaisille tutun kuuloinen hummus bolognese, molempien omistajien suosikki, ja hieman makaaberin oloinen hummus broilerin reisisuikale. Moitin listalle laitettua nimeä epägastronomiseksi.

– Valitsimme tähän ruokalajiin nimenomaan Suomessa vähemmän käytetyn broilerin reisisuikaleen, koska siinä on eniten makua. Halusimme myös tuoda esiin valintamme, mutta on tietysti mahdollista, että ihmiset eivät ymmärrä sitä.

Vegaanille sopivia täytevaihtoehtoja listalla on kaksi: kikherne tai marinoidut sienet. Annokset ovat leipää lukuun ottamatta gluteenittomia.

Valitsen listan toisen annoksen, kahden Lähi-idän klassikon yhdistelmän, Hummus Shaksukan. Tomaattisalsan lisäksi annokseen kuuluu uppomuna, ja pidän toteutuksesta. Erittäin hyvä ja ruokaisa annos täyttää vatsan ja tuo hyvän mielen. Jos jättää munan pois, annos soveltuu myös vegaanille. Lisää ulottuvuuksia annokseen saa lisäämällä ekstra-tahinia tai shum-limonia eli valkosipuli-sitruunakastiketta. 

Jatkossa ystävykset muistelevat lisää matkojaan ja tuovat uusia, mahdollisesti myös suomalaisia makuja listalle. 

Tahinissa sen salaisuus

Hummus Barin hummus on erilaista kuin vaikkapa Baba Foodsin purkittama ja kaupoissa myytävä levite. Suurin ero on siinä, miten paljon tahinia kikhernemassaan on yhdistetty. 

– Meidän hummuksessamme on tahinia tuplasti verrattuna Baba Foodsin versioon, sen osuus on noin 20 prosenttia. Baba Foods valmistaa sen meidän reseptillämme, ilman lisäaineita. Tärkeintä on käyttää hyviä kikherneitä ja korostaa kikherneen makua lisäämällä myös aquafaba sekoitukseen, David ja Hovav selostavat. 

He paljastavat, että aidon hummusravintolan mittarina pidetään usein juuri sitä, miten paljon tahinia käytetään, ja tahinin tyypillinen osuus on 30 – 40 prosenttia hummuksesta. 

Tahineissakin on eroja. Jos kikherneet ovat omaa maahantuontia, niin on tietysti myös tämä kaikkein tärkein raaka-aine. Hummus Barin tahinin valmistavat vanhanaikaisilla laitteilla Israelissa elävät samarialaiset, jotka taas käyttävät Etiopiasta hankkimiaan seesamiensiemeniä. Juurille asti jäljitettävissä oleva tuote!

Kikherneistä syntyy myös jotain uutta: ravintola on pian valmis esittelemään yhteistyössä Malmgårdin Panimon kanssa valmistetun, Suomen ensimmäisen kikherneoluen. 

– Olemme sillä tavalla hulluja, että haluamme tehdä kaikkea kikherneestä! Oluen teemme oman brändin alle, David kertoo.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s