Konepajan kellariravintola Albina syleilee vieraanvaraisuudellaan

Albina on ravintola-alan konkareiden taidonnäyte: näin otetaan vieras vastaan rennosti ja sydämellisesti. Muhevista mauista vastaa Teemu Aura.

Albina on nimetty Aleksis Kiven rakastetun mukaan. Rakkaustarina ei todellisuudessa koskaan kasvanut arjen onneksi, mutta entä jos Albina ei olisikaan antanut kahdesti pakkeja kansalliskirjailijallemme? Olisiko onni silloin tuntunut tältä?

Kotoisan mukavasti sisustettu Albina sijaitsee Konepajan alueelle pian avautuvan The Folks-hotellin kellarissa, Aleksis Kiven kadun varrella. Teemu Aura, Riku Stenros ja Antti Paasonen ovat ravintolan isännät. Hetkinen, Stenroshan on porvoolaisten hotellien ja ravintoloiden isäntä, miten niille käy? Hän vakuuttaa, että Pariisin Wille, Onni, Sicapelle ja MeatDistrict pärjäävät, kun hän ottaa pikku tauon Porvoosta ja keskittyy vuoden parin ajan Albinaan. Sama stoori Teemu Auran kanssa: Patisserié porskuttaa omillaan, kun Aura kokkaa Albinassa vähintään tulevan vuoden ajan.

Albina sai alkunsa vain reilu puoli vuotta sitten, kun Stenros kokosi joukon ja pani hihat heilumaan. Teemu Aura oli helppo saada innostumaan mutkattomasta kortteliravintolasta, jonka toivotaan nousevan niin oman alueen asukkaiden kuin laajemminkin kaupunkilaisten suosioon.

Hämyisän kellarin ovat viihtyisästi sisustaneet Eliisa Korpijärvi ja Lauri Johansson. Matalan kynnyksen paikassa osasta pöydistä ovat pöytäliinat ”unohtuneet”, astiat on keräilty kirpputoreilta ja kalusteet mikä mistäkin. Näin syntyy kiinnostava yhdistelmä vanhaa ja uutta ja sopivasti rosoa.

Rennosti ja iisisti

Riku Stenros pitää Albinan tärkeimpänä juttuna rentoutta.

– Albina on helposti lähestyttävä, ja siinä on tärkeää läsnäolo. Siksi olemme itse paikalla huolehtimassa asiakkaista. Olemme todella kiinnostuneita asiakkaistamme, ja siitä syntyy turvallinen olo, Stenros pohdiskelee.

Albinan ruokalista on kirjoitettu liitutaululle, jonka kanssa tarjoilijat tulevat joka pöytään juttelemaan tilauksesta. Menu koostuu klassikoista, joissa saattaa olla pieni Albinan twist – kuten vaikka tartarissa piimäkastike ja halloumiraaste tai panzanellassa mustekalaa.

Ruokalistalta voi valita sen verran syötävää kuin haluaa, Albinassa ei myydä väkisin menua. Neljän ruokalajin Menu Albinan saa 56 eurolla, muuten alkuruokien hintahaitari on 11 – 16 euroa, välipastan saa kympillä ja pääruoat maksavat 23 – 25 euroa.

Entä viinit? Antti Paasonen luottaa viineissä samoihin palikoihin kuin Aura keittiössä: on klassikoita ja on leikittelyä natural-viineillä. Yksi vahva tuki on Stenrosin oma viinimaahantuonti.

– Viini on vaan viini. Se on tehty juotavaksi, ja maistamalla selviää, tykkääkö siitä. Viiniä ei tarvitse jännittää, Paasonen toteaa.

Hän rakentaa rakkaudella viinihuonetta ja avaa pulloja tarpeen mukaan.

Keittiö vakuuttaa

Päästetäänpä Teemu Aura tiimeineen vauhtiin. Lehdistölounaalla nautimme alkuun tartarin Albinan tyyliin.

Kotimaisesta limousine-karjan paahtopaistista tehty tartar oli erinomainen. Lisukkeina epätyypilliset pinjansiemen, sherryviinietikka, Dijon-sinappi, halloumi ja piimäkastike. Kun vielä lasissa hehkui oranssi kroatilainen Pjenusac Brut Nature, oli aloitus täydellinen.

Kallassa toistaiseksi viihtyvä Katri Mannermaa on onnellinen päästyään mukaan ravintolan avaukseen. ”Toistaiseksi kallassa” viittaa siihen, että edellisessä työpaikassaan hänet tunnettiin osaavana jokapaikanhöylänä – aina valmiina auttamaan, missä vaan apua kaivataan. Hyvä rekrytointi, ihan varmasti!

Välirisotolle keittiö kutsui meidät piisin ääreen. Siellä Tuomas Kraft hämmensi risottoa Senaatintorilla kesän aikana keräämällään 11 000 annoksen kokemuksella. Tällä kerralla risotto ei joutunut odottamaan syöjiä, vaan olimme heti valmiina iskemään kiinni Perigordin tryffelillä viimeisteltyihin annoksiin. Keittiömestari Janne Ahola kertoi ylpeänä, että riisi on valittu huolella: carnaroli-riisi kuoressaan maistuu niin paljon paremmalta kuin tavallinen risottoriisi. Totta!

Pääruoaksi Aura valitsi täytetyn viiriäisen. Mehevä, herkullinen pikkulintu liihotteli lautaselle syksyisten juuresten ja tumman lintukastikkeen kanssa. Lasissa Jean-Paul Brunin Pinot Noir Burgundista.

Teemu Aura tunnetaan leipurina, joka hanskaa jälkiruoat. Hän tarjoili pistaasitiramisun huolettomasti isosta vuoasta kauhoen, mutta huolettomuus ei tarkoittanut kompromissia makujen suhteen. Itse tehdyt ladyfinger-pikkuleivät on kostutettu oikeaoppisesti vahvalla kahvilla, mascarpone takaa kuohkeuden ja pistaasi-suolapraliinikastike Albinan twistin. Jumalaista.

Albina ja Alexis

Albina palvelee myös The Folks-hotellin aamiaisella, ja toivottaa etenkin viikonloppuisin tervetulleeksi myös muut kuin majoittujat. Teemu Aura lupaa, että leipä on hyvää, puurobaari erinomainen ja jälkiruoat omaa luokkaansa. Aamiainen maksaa 24 euroa, ja sitä tarjoillaan 8. lokakuuta avautuvassa hotellissa viikonloppuisin klo 12 saakka.

Kun kellarissa sijaitseva ravintola virallisesti avautuu lauantaina 3. lokakuuta, se saa heti seuraa kattobaarista. Rakkaustarina jatkuu: Alexis kutsuu klassikkodrinkeille ihailemaan kehittyvää Konepajan aluetta. 

Pitkää ikää Albinan ja Alexiksen tarinalle!

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s