Onnea 5-vuotias Pien!

Erikoispalkinto suomalaisen olutkulttuurin virkistämisestä kuuluu ehdottomasti Pienen perustajalle Erkki Hämeelle. Tänä viikonloppuna Pien juhlii viisivuotista toimintaansa yhdessä asiakkaiden kanssa hyviä oluita maistellen. Pian Pienen oluiden makuun pääsee myös Lontoossa.

Vuonna 2016 Erkki Hämeellä oli kunnianhimoinen tavoite: saada kaikkien suomalaisten pienpanimoiden oluet upouuden Pien-olutkaupan hyllyille. Ateneuminkujalle 11. elokuuta 2016 avautuneesta Pienestä tuli kohde, jossa kannatti käydä, kun halusi oluita, joita ei muualta saanut.

Tosin Hämeen ja hänen kanssaan kaupan perustaneen Tuomas Kokkosen tavoite ehti muuttua ennen kuin he saivat kiihtyvän pienpanimobuumin keskellä kaikkia kotimaisia oluita hyllyilleen. Katse avautui myös ulos Suomesta, ja pian Pien tunnettiin kiinnostavien pienpanimo-oluiden maahantuojana.

Tässä yhteydessä tekisi mieleni käyttää jotain ylisanaa, mutta toteanpa vain, että kuluneen viiden vuoden aikana Häme on luonut sellaiset verkostot, että useat maailman kiinnostavimmista pienpanimoista esittäytyvät Suomessa nimenomaan Pienen kautta. Maahantuonnissa on mietitty oluen koko matkaa: jos mahdollista, käytetään kylmäkuljetuksia, ja parhaissa jälleenmyyntipaikoissa oluet ovat tarjolla Pienen omassa kylmäkaapissa.

Paljon muutakin on tapahtunut viidessä vuodessa.

– Viisi vuotta myöhemmin Pien ei ole enää niin pien, vaikka pien onkin. Fokus on siirtynyt vain ja ainoastaan mahdollisimman laadukkaaseen olueen, tuotteen lähtömaasta riippumatta. Olemme perustaneet panimon, maahantuontiyrityksen, ravintolan, järjestäneet festivaaleja sekä perustaneet myös oman, levittäneet oikein säilytetyn oluen sanomaa Powered By Pien -kaapeillamme, ja mikä tärkeintä, olemme saaneet monet ihmiset innostumaan bulkkioluen sijaan pientuottajien valmistamista makuelämyksistä. Alusta asti ollut mottomme ’Pienten Puolella’ on edelleen läsnä vahvasti kaikessa tekemisessämme, Häme kuvailee juhlan kynnyksellä.

Pikkiriikkinen myymälä muutti pian naapuritilaan ja avasi myös baarin. Vaihtuvat hanatuotteet ilahduttavat satunnaista kävijää, ja tarjolla on myös pullovalikoima sekä kotiin ostettavia että paikan päällä nautittavia tuotteita. Raja näiden välillä menee tutusti 5,5 prosentissa.

Sitten Erkki Häme tarttui mahdollisuuteen laajentaa Pientä. Hämeentie 15:ssä sijaitseva ravintolakäyttöön muunnettu tila vapautui, ja siitä tuli Pien Brewpub. Se täyttää pian kaksi vuotta ja on tänä aikana täydentynyt myös panimolla.

NEIPA-poika Erkki Häme

Erkki Hämeestä ja Pienestä on tullut viime vuosien NEIPA-buumin kulttihahmo. Hän on tuonut monet upeimmista NEIPA-kategoriaan tipahtavista humalamehuista maahan, ja oman panimon myötä hän on päässyt toteuttamaan näkemystään hyvästä oluesta myös keittokattiloiden äärellä.

Pien Brewpubin kellarissa oluita keittelee Jirka Orden. Häme ja Kokkonen palkkasivat Ordenin rohkeasti kotipanimotaustalla.

– Maistoin muutaman Jirkan oluen, ja totesimme, että harrastamme samanlaisia oluita, Häme muistelee.

Ensimmäinen olut julkistettiin keväällä 2021, ja sittemmin julkistukset ovat seuranneet toisiaan growler-myynnin saattelemina. Hämeeseen todella vahvasti yhdistyvä NEIPA on saanut jo useita erinomaisia ilmentymiä. Myös yhteistyöoluiden sarja on vaikuttava, niitä Pienen panimo on ehtinyt tehdä muun muassa Alefarmin, FrauGruberin, CoolHeadin,  Mallasseppien ja Duckpond Brewingin kanssa.

Hämeen tyyliin ihastuneet voivat seurata myös hänen maisteluvideoitaan, joilla hän yhdessä muiden olutihmisten kanssa tutustuu erilaisten teemojen mukaan valittuihin tuotteisiin. Laseissa ei ole pelkkää NEIPAa, arvioitavana on nähty muun muassa Tujun koko tuotanto.

Luotuaan häikäisevät kansainväliset verkostot Häme suunnitteli niiden hyödyntämistä myös omilla festivaaleilla. Korona tuli väliin, eikä esimerkiksi tämän viikonlopun syntymäpäiväjuhlia vietetä Haze Wave -festareilla vaan Pien Shopissa, Pien Brewpubissa ja sen alakerran Cuddleryssa oluita maistelemalla. Valikoima on huippuunsa viritetty, Cloudwaterin, Evil Twinin, The Veil Brewingin ja Finbackin kaltaisten panimoiden oluilla lastattu. Brewpubin hanoissa on ensi kertaa peräti viisi omaa olutta: Love Tester, Yoink!, Puma Pride, Tess. T. Culls ja Double Thrillhouse. Näissä oluissa ei ole jenkkihumalia säästelty!

– Double Thrillhouse on tuplaversio yhdestä suosituimmasta oluestamme, Thrillhousesta. Ihan suora tuplaversio tämä ei kuitenkaan ole – olemme Thrillhousen jälkeen oppineet laitteistostamme paljon uutta, ja saaneet kehitettyä prosesseja varsinkin mallaspohjan rakentamisen suhteen huomattavasti parempaan suuntaan. Aloittelevana panimona etunamme on se, että pystymme vielä puskemaan laitteistostamme helposti isompaa ja parempaa irti kun opimme sen niksejä ja kommervenkkejä, Häme kuvailee juhlaolutta.

Kuten talon tyyliin kuuluu, oluita on juhlan kunniaksi niin hanassa, tölkissä kuin vielä pullokaadossakin – näin tarjoutuu mahdollisuus maistella harvinaisuuksia pienellä rahalla. Growlerit ja tölkit liikahtavat vielä kotiinviemisiksi.

Uutta luvassa

Pien Brewingin historian ensimmäiset festivaalivierailut osuvat Hyvinkäälle ja Lontooseen. CraftFest on hyvinkääläisen olutravintola Craftersin  4. syyskuuta järjestämä juhla. Heti seuraavana viikonloppuna Erkki Häme vie Pien Brewingin Lontooseen Brew by Numbersin järjestämälle Riverside Beer Festivalille.

– On hienoa aloittaa festivaaliura huipulta, Häme intoilee.

Uutta on luvassa myös kotitantereella, sillä panimon ”lelut” täydentyvät koko ajan. Kaikenlaisten humalan käsittelyyn sopivien laitteiden ja sentrifuugin lisäksi suunnitteilla on laajentaa tankkikapasiteettia, ja kaiken tämän jälkeen hankkia tölkityskone. Toistaiseksi Pien Brewingin oluet ovat olleet vain harvojen maistettavissa: oluet on nautittu omassa baarissa ja ravintolassa.

– Yhden kegin olen toimittanut jokaisesta erästä ulkopuoliseen ravintolaan. Se on ollut meidän juttu, Häme huomauttaa.

Sitä ennen juhlitaan. Pukukoodina on kimaltava paita, maljoissa sameaa olutta. Paljon onnea Pien!

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s