Takatalo & Tompurin KASKI Savubock on Suomen Paras Olut 2022

Suomen Paras Olut -kilpailun voiton vei tänä vuonna Takatalo & Tompuri Breweryn KASKI Savubock. Savuisen täyteläinen olut toi panimolle ensimmäisen jättipotin Suomen tärkeimmässä olutkilpailussa.

Virolahtelainen Takatalo & Tompuri Brewery on saanut menestystä kilpailussa aina ensimmäisestä kisaosallistumisestaan lähtien: jo vuonna 2017 KASKI Kylmäsavulager voitti lageroluiden sarjan. Nyt oli perinteisten makujen vuosi ja päävoiton hetki.

Muut oluet -sarjassa kilpaillut KASKI Savubock on hitaasti avautuva, tasapainoinen ja moniulotteinen savuolut. Finaalituomaristo lämpeni savubockille vasta useamman maistelun jälkeen, mutta ylistykselle ei ollut tulla loppua, kun tuomaristo sen makuun kerran pääsi, finaalituomariston puheenjohtajana toiminut oluttoimittaja Mariaana Nelimarkka kuvailee.

Kun KASKI Mustakaura vuonna 2020 voitti Tumma tai värillinen lager -sarjan, Mikko Suur-Uski kertoi kilpailumenestyksen pelastaneen koronavuoden.

– Täytyy kiittää Suomen Paras Olut -kilpailua. Sarjavoitot ovat iso valtti, jos niitä osaa käyttää. Mustakauran voitto tumma lager -sarjassa vuonna 2020 käänsi yhtiön koko vuoden tuloksen positiiviseksi, Suur-Uski paljasti Aromi-lehdelle viime vuonna.

Suomen Paras Olut -kilpailun voittoa hän juhli vaimonsa Marjo Suur-Uskin kanssa päivänä, jona sukutila täyttää 330 vuotta. Muut oluet -sarjavoitto kirvoitti Suur-Uskilta yhden kysymyksen:

”Sarjan nimi ei kuulosta mediaseksikkäältä – saanko sanoa että Suomen paras savubock?”

Jees, kuului salista, mediaseksikkyys korjautui juuri, Suur-Uski tuuletti koko kilpailun voiton ratkettua:

”Mahtava, huikea  fiilis. Käytämme tässä oluessa omia maltaita ja savupuita omasta metsästä. Maltaita on savustettu 36 tuntia, eli oluen takana on hirveä työmäärä. Maailmankirjat ovat sekaisin, kun tällainen olut valittiin vuoden olueksi, vahva saksalaistyylinen olut on niin kaukana trendikkäästä oluesta. Hienoa tuoda kuluttajille vaihtoehtoja!”

Tuomariston valintaa voi luonnehtia yksimieliseksi: olut on tasapainoinen ja savu on hienosti oluen sisällä.

Sarjavoitot hajaantuivat – helsinkiläispanimoille tuplavoitot

Kilpailussa oli tänä vuonna peräti 14 sarjaa, muun muassa NEIPA-oluet saivat oman sarjan. Sarjan voittajaksi nousi Mallaskoski Hazy IPAllaan. IPA-sarjan voitti Etko Brewingin Every Time We Touch, ja panimo päihitti kisakumppaninsa myös kypsytettyjen oluiden sarjassa Space Noirilla. Etko oli ensimmäinen helsinkiläinen kahden sarjan voittaja.

Toinen helsinkiläispanimo Stadin Panimo on takavuosilta tuttu menestyjä. Tänä vuonna se palasi kultakantaan voittamalla kaksi sarjaa, Vaalea lager – ja APA ja Sessio IPA -sarjat. Stadin Mosaical Lager ja Stadin West Coast IPA saivat sarjavoitot.

Myös Olarin Panimo Espoosta keräsi kaksi sarjavoittoa. Vaalea tai keskitumma ale -sarjan voitti Wee Doze ja Maustamattomat ja maustetut hapanoluet -sarjan Zesty Case viime vuoden malliin.

Sarjavoitot levittäytyivät ilahduttavasti ympäri Suomen Vaasaa, Mikkeliä ja Joensuuta myöten. Joensuulaisen Unison Brewingin ensimmäinen olut voitti vehnäoluiden sarjan – taustalla olevan Honkavuoren Panimon perintöä vaalitaan hienosti. Erityisen kivaa oli nähdä Maustetut oluet -sarjan ykkösenä porilaisen Beer Hunter’sin Mufloni Vadelma B-Weisse.

Kilpailuun ilmoitettiin tänä vuonna yli 420 olutta 53 panimolta. Valinnat teki viisikymmenpäinen tuomaristo. Kansainvälinen finaalituomaristo valitsi Suomen parhaan oluen 14 kilpasarjan voittajista. Valinnat julkistettiin samassa paikassa kuin ne tehtiinkin eli Perho Liiketalousopistolla Töölössä.

Suomen Paras Olut -kilpailussa pyritään objektiivisuuteen.

”Kilpailussa kaikki oluet ovat samalla viivalla, koska ne arvioidaan täysin sokkona. Emme julkaise osallistuvien panimoiden nimiä kisassa, ettei tuomareillamme ole ennakko-oletuksia kilpailuoluista. Näin oluen maku ratkaisee. Tuomarimme edustavat laajasti suomalaista olutmakua”, kertoo kilpailujohtaja, Olutliiton Anikó Lehtinen.

Suomen Paras Olut -kilpailu on yksi seitsemästä Olutliiton kattojärjestön European Beer Consumer Unionin (EBCU) hyväksymästä kilpailusta.

Suomen Paras Olut 2022 -kilpailun voittaja:

KASKI Savubock, Takatalo & Tompuri Brewery

Kilpailusarjojen voittajat:

1. Vaalea lager: Stadin Mosaical Lager, Stadin Panimo

2. Pils: Hoppa Extra Pils, Panimo Hoppa

3. Tumma tai värillinen lager: Bock’s Doppelbock, Bock’s Corner Brewery

4. Vaalea tai keskitumma ale: Wee Doze, Olarin Panimo

5. APA ja Sessio IPA: Stadin West Coast IPA, Stadin Panimo

6. NEIPA: Mallaskoski Hazy IPA, Mallaskoski

7. IPA: Every Time We Touch, Etko Brewing

8. Stout ja portteri: Imperial Stout, Maku Brewing

9. Vehnäolut: Unison Vehnäolut, Unison Brewing

10. Maustamattomat ja maustetut hapanoluet: Zesty Case, Olarin Panimo

11. Maustetut oluet: Mufloni Vadelma B-Weisse, Beer Hunter’s

12. Kypsytetyt oluet: Space Noir, Etko Brewing

13. Alkoholittomat ja vähäalkoholiset oluet: Saimaa Brewer’s Special Utah Rye IPA, Saimaa Brewing Company

14. Muut oluet: KASKI Savubock, Takatalo & Tompuri Brewery

Paras gluteeniton olut: Prykmestar Helles, Vakka-Suomen Panimo

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s