Pitkänpöydäntalon joulu

Joulukodit kutsuvat käymään Loviisassa

Loviisan Wanhat Talot on yksi Suomen kesän sympaattisimpia tapahtumia. Tiesitkö, että osaan taloista pääsee tutustumaan myös jouluasussa? Se hetki on käsillä joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna – ja parissa talossa myös tulevina viikonloppuina. Itärannikolla tapahtuu paljon muutakin joulun alla!

Loviisa on houkutteleva myös vuoden pimeimpään aikaan, kun vanhat talot pukeutuvat valoihin ja osa niistä avaa ovensa kävijöille. Toisin kuin kesällä, joulutaloihin ei tarvita varausta tai lippua – tervemenoa fiilistelemään, kaikki joulun tunnelmasta nauttivat!

Minusta tuntuu, että oma jouluni ei enää ala ilman piipahdusta Loviisassa. Olen käynyt kahdesti ihastelemassa muutaman talon tunnelmia etukäteen.

Merkillepantavaa on, että joulutunnelman voi luoda hyvin eri tavoin: Kuninkaanlampi, yksi kaupungin vanhimmista taloista, sanoo sen kukkasin. Pitkänpöydäntalo vanhassa keskustassa loistaa kynttelikköjen valossa. Kauppiaantalo Skinnarbyssa taas luottaa joulunakin siihen, että enemmän on enemmän.

Kurkistetaanpa tupiin! Tapahtuma on käynnissä 3.-4. joulukuuta, jolloin pääsee käymään 11 kodissa. Sen jälkeen avoimet ovet jatkuvat yksittäisissä kodeissa.

Pitkänpöydäntalon joulu

Kaisa ja Tuomo Korpelan koti on peräisin 1820-luvulta. Talon pihan puolelle on rakennettu vuonna 2013 tunnelmallinen mutterin muotoinen lasiveranta, jonka kautta astutaan sisään.

Kaisa Korpela on keraamikko, joten ilman joulukoristeitakin talossa on ihmeellistä taikaa. Pitsilyhdyt suojaavat tuikkuja, mutta huomion varastavat korkeissa kyntteliköissä palavat pitkät kynttilät. Niistä Korpela kokoaa joka vuosi erilaisia asetelmia.

Korpela kertoi, että taloon tulee juhlan tuntu jo siitä, että salin ovet avataan. Ison talon lämmittäminen läpi talven ei ole järkevää, mutta joulun kunniaksi myös sali pääsee käyttöön.

Osoite Mariankatu 7.

Kauppiaantalon joulu

Skinnarbyn kylässä sijaitsee Suomen pienin kauppamuseo. Se on kesäkohde, mutta talvella pääsee itse Kauppiaantaloon ja sen sympaattiseen Villi Kanala -puotiin.

Minna ja Jari Järvinen ovat keräilijöitä sielultaan, ja heidän kotinsa on täynnä 50- ja 60-lukujen aarteita. Myös joulukoristelussa he suosivat vanhaa, hauskoina yksityiskohtina ruotsalaiset opetustaulut, joissa on aiheena joulu, tai historialliset Fazerin karamellit.

Kauppiaantalon tunnelmaan pääset myös seuraamalla Instagram-tiliä mausteena_vintage. Tämän talon joulua pääsee ihastelemaan jokaisena viikonloppuna ennen jouluaattoa, ja myös puoti on auki.

Osoite Paavalinkyläntie 671, 07870 Skinnarby.

Kuninkaanlammen joulu

Kuninkaanlammen talo kuuluu Loviisan vanhimpiin asuintaloihin. Sen isäntäväki rakastaa näyttäviä asetelmia, joissa seikkailevat metsän eläimet ja joulukukat.

Kuninkaanlampeen astuessa vastassa ovat myös herkulliset tuoksut, sillä talo muuttuu tapahtuman aikana kahvilaksi. Loviisan Wanhojen Talojen puheenjohtaja Nina Wiklund tunnelmoi, että ilman Olgan ruusumuffinsseja ei joulu tule!

Pihamaalla on joulupuoti, josta olen itse tehnyt parhaita löytöjä. Kuninkaanlampi odottaa vieraita myös tulevina viikonloppuina!

Osoite Kuhlefeltinkatu 8.

Itärannikon joulu täynnä tapahtumia

Loviisassa on parit joulumarkkinat jo kuluvana viikonloppuna. Malmgårdin kartanolla ei järjestetä tänä vuonna markkinoita, mutta puoti on avoinna päivittäin. Strömforsin ruukin joulu Ruotsinpyhtäällä järjestetään 10.-11. joulukuuta 2022.

Tarkista eri viikonloppujen joulumarkkinat Loviisassa.

Komendantin talon Wanhan ajan joulu -näyttely on viehättävä kurkistus historiaan. Näyttely on avoinna loppiaiseen saakka.

Joulun alla voi tunnelmoida jouluruoan äärellä Suomen vanhimmassa ei-kirkollisessa puurakennuksessa, kun Degerby Gille avaa joululounaat kaikelle kansalle.

Haminan jouluikkunat

Hamina on vahvasti esillä 6. joulukuuta, kun Puolustusvoimien valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati televisioidaan ympyräkaupungista.

Haminan joulunavaus järjestetään 9. joulukuuta ja samana viikonloppuna lauantaina ja sunnuntaina on myös Wanhan Holviston Joulu jo 20. kertaa. Raatihuoneen joulutoripäivät ovat 16.-18. joulukuuta. Haminan kauppatori isännöi Tuomaan markkinoita 21. joulukuuta.

Haminan linnoituksen vanhat talot ry:n organisoima jouluikkuna-tapahtuma puolestaan kestää koko joulukuun: 1. joulukuuta alkaen paljastetaan päivittäin satavuotiaiden talojen ikkunoissa yksi kerrallaan jouluikkuna iloisin seremonioin.

Ikkunoiden luojat käyttävät materiaalia, jota kotoa löytyy, ja ideoivat ikkunan vuoden ajankohtaisten teemojen ympärille. Voi olla, että eräs Haminaan kesällä eksynyt vieras pääsee useampaankin ikkunaan! Saimme esimakua jouluikkunoista marraskuun puolella, ja kukas se siellä köllötti? Mursu tietenkin.

Jujuna jouluikkunoissa on, että ne on nimetty, mutta kaupunkilaisten täytyy selvittää, mikä nimi kuuluu millekin ikkunalle. Niinpä sekä jouluikkunan julkistus päivittäin klo 18 että joulunpyhien aikainen kävely ikkunalta ikkunalle kuuluvat haminalaisten traditioihin. Samalla voi arvuutella ikkunoiden nimiä.

Lapsia kiinnostavaa ohjelmaa on myös Muumimainen Joulu, työpajat joulukuun puolivälissä. Tarkista kaikki Haminan joulutapahtumat.

Vierailin Loviisassa ja Haminassa Cursorin järjestämällä lehdistömatkalla marraskuussa 2022.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s