Joulun viinimyytit rikki

Sopiiko kuohuviini joulunviettoon? Voisiko valkoviiniä nauttia läpi jouluaterian? Kaipaako joulupöytä ylipäätään punaviiniä? Valitse tänä jouluna juomat oman maun mukaan.

Jouluruokailuun liittyy paljon myyttejä, joiden varassa suunnistamme jouluviinien viidakossa. MW Tuomas Meriluoto Winestatelta ohjailee ajatuksia joulun viineistä tuoreesti. 

Perinteitä kunnioittaen suomalainen avaa joulupöytään sen kaikkein hienoimman punaviinin, jolle tyypilliset jouluruoat eivät oikein anna vastusta. Nautinto jää toispuoleiseksi, jos lasissa on tuhti, tanniininen punaviini, mutta lautasella makeita laatikoita ja kinkkua lisukkeineen.

Voisiko olla, että moni salaa toivoo pystyvänsä nauttimaan valkoviiniä läpi aterian? Tai kenties haluaa tarjota upeat kuplat aperitiiviksi, ja hei, miksei jatkaisi niillä koko illallisen? Winestaten viinivalinnat ovat omaan makuuni hyvin suunmukaisia ja luontevia. Lopussa myös muutama olutsuositus kevyempään nautiskeluun.

Samppanjamainen kuohuviini läpi aterian

Kuohuviini on kasvava kategoria, joka kiinnostaa ihmisiä koko ajan enemmän ja jossa on siksi laaja tarjonta. Kuohuviinimarkkina on Suomessa hyvin Eurooppa-vetoinen, ja Euroopan ulkopuolelta tulevista kuohuviineistä Lindauer on myydyin merkki. 

Tuomas Meriluoto toteaa, että Uudessa-Seelannissa on laatu kunnossa, ja hänen suosituksensa, Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut, on ponnistanut hienosti niin Viini-lehden vuoden viineissä kuin muissakin arvioissa.

– Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut on Viini-lehden Vuoden kuohuviini 2020. Perinteisellä menetelmällä valmistettu viini on tyyliltään ja makuprofiililtaan samppanjaan päin kallellaan, Meriluoto perustelee valintaansa.

Jos haluaa, että alkujuomana tarjottava kupliva jatkaa ruokapöytään, siinä saa olla runsautta ja rakennetta, joka kestää alkupalapöydän suolaisia ja happamia makuja. Tämä kuohuviini sopii vähintään alkupaloille, miksei jopa aterian päätökseen saakka, Meriluoto arvioi. Kuohuviinissä on kevyt samppanjamainen paahteisuus, joka on kehittynyt kun sitä on kypsytetty 15 kuukautta pullossa hiivasakan kanssa non-vintage samppanjan tyyliin. Tyylikäs valinta!

Joulun juhlapöydän tunnelmaa kohottamaan voi valita myös alkoholittoman kuohuvan. Barrels & Drums Sparkling Chardonnay on ensituntumaltaan varsin miellyttävä ja tuoksultaan viinillinen. Suutuntuma on niinikään miellyttävän chardonnaymainen, ja viinissä on mukava moussemainen vaahto. Maku on raikas, intensiivisen hedelmäinen ja hapokkuus hyvä. Muista viilentää alkoholittomat viinit huolella!

– Barrels & Drums sopii hyvin tervetulomaljaksi tai joulupöytään, se on riittävän arvokas ja tyylikäs, Meriluoto summaa.

Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut maksaa Alkossa 15,48 €.

Barrels & Drums Sparkling Chardonnayn hinta on 7,58 €.

Intensiivinen valkoviini läpi aterian

Viisisataavuotisia perinteitä jatkava Weingut Anselmann tunnetaan rieslingistään, ja riesling on myös itsestään selvä valinta joulupöytään. Entä jos kokeilisit jotain muuta rypälettä?

Pinot Blanc, saksalaisittain Weisburgunder, ei ole mikään arvostetuin ja kuumin rypälelajike, ja se saattaa olla jopa arkiviinin maineessa. Meriluoto poimii sen esimerkiksi siitä, että Saksasta löytyy muutakin kiinnostavaa kuin riesling.

– Anselmann Weisburgunder Trocken toimii erittäin hyvin joulupöydässä. Jos haluaa juoda valkoviiniä läpi aterian, rungossa on riittävästi intensiteettiä. Pelkille alkupaloille sopisi hapokkaampikin viini, mutta kun pöytään myöhemmin tulee savukalaa, rosollia ja runsaasti makeutta laatikoista, hapokkuuden rinnalla tärkeiksi elementeiksi nousevat hedelmäisyys, rakenne ja intensiteetti, Meriluoto kuvailee.

Maku on runsas, leveä, intensiivisen hedelmäinen ja viipyilevä. Meriluoto makustelee, että tämä viini jaksaisi laatikkoruokien seuraksi saakka. 

– Kinkku tai kalkkuna eivät ole keskeisiä viinin valinnan kannalta, vaan kriittisimmät elementit viinin kannalta ovat perinteiset laatikot. Ne ovat makeita, imeliä ja intensiivisiä, ja niiden kanssa viinin pitää pelittää, jotta se toimisi läpi aterian. Siksi tarvitaan makeuden tuntua ja riittävän korkeaa hedelmäisyyttä. Tämä viini on jäännössokerilla mitattuna kuitenkin rutikuiva, siinä on vain neljä grammaa sokeria litraa kohti.

Meriluoto kertoo vielä, että Alko tarjosi maahantuojille tänä vuonna mahdollisuuden laittaa tuttuja viinejä myyntiin jouluetiketillä. Hän kiittelee mahdollisuutta vaihtaa viinit kausiasuun.

– Uskomme, että kuluttaja haluaa mieluummin autenttisen tuotteen, joka on tuttu, ja on hauska nyanssi, jos siinä jouluinen teema.

Anselmann Weisburgunder Trockenin hinta Alkossa on 10,99 €.

Riesling toimii jouluna – tietenkin

Erlenbacher Kayberg Riesling on Meriluodon poiminta rieslingin ystävälle. Samoin kuin Anselmann Weissburgunder, myös Erlenbacher Kayberg Riesling sai tänä vuonna jouluasun. Meriluoto kuvailee sitä klassiseksi laadukkaaksi rieslingiksi, joka tosin tulee vähemmän tunnetulta riesling-alueelta Badenin kupeesta.

– Riesling sopii erittäin hyvin joulupöydän makuihin, niin alkuruoille kuin tarvittaessa läpi aterian. Tämä on klassinen riesling, jossa on trooppisuutta, aavistus mausteisuutta, marsipaania. Maku on vivahteikas ja runsas. Jäännössokeria on seitsemän grammaa per litra, eli viini on kuiva edelleen, mutta siinä on hedelmäistä intensiteettiä, se pärjää myös makeiden laatikoiden kanssa. 

Erlenbacher Kayberg Riesling Alkossa 12,48 €.

Isommalle seurueelle Deep Roots Riesling kolmen litran pakkauksessa 37,48 €.

Chardonnayta kala-aterialle

Marraskuussa Alkoon tullut Edna Valley Central Coast Chardonnay on täyteläinen rasvaisten kalojen kumppani. Beverage Partners Finlandin maahantuoma kalifornialaisviini pääsee oikeuksiinsa myös vaaleiden liharuokien eli kinkun tai kalkkunan seurassa. 

Chardonnay on peräisin kolmelta Central Coastin alueelta: Monterey County, San Luis Obispo County ja Santa Barbara County. Monterey Countyn rypäleille on tyypillistä omenan ja aprikoosin maut ja raikas hapokkuus. Pitkä kasvukausi takaa intensiivisen maun. Yhdistelmä San Luis Obispon rypäleiden mineraalisuutta ja rakennetta ja Santa Barbaran rypäleiden trooppista hedelmäisyyttä tuo tasapainoa ja runsautta. Pääosa viinistä on kypsynyt uudessa ranskalaisessa tammessa kahdeksan kuukautta.

Viini on väriltään viherkeltainen. Maultaan se on kuiva, keskihapokas, hunajameloninen, keltaluumuinen, kermainen, mantelinen, paahteinen ja runsaan tamminen. Näillä ominaisuuksilla se sopii hieman raskaamman valkoviinin ystävälle läpi jouluaterian. 

Edna Valley Central Coast Chardonnay Alkossa 15,99 €.

Myytti: joulupöytä kaipaa punaviiniä – entä roseeta?

Kaipaako joulupöytä punaviiniä? Makuasia, sanoo Tuomas Meriluoto. Minun jouluviinivalintani ovat jo vuosia kallistuneet kuplien ja valkoisten suuntaan, eikä oikeaoppinen joulupöytä kaipaa punaviiniä, jos sitä ei halua juoda.

– Valkoisilla pystyy vetämään läpi aterian. Pääruoat eivät ole juuri hankalampia kuin alkuruoat viinin kannalta, Tuomas Meriluoto muistuttaa.

Toinen myytti, joka ärsyttää Meriluotoa, on se, että roseeviini olisi vain kesätuote.

– Olen kymmenen vuotta paasannut siitä, että rosee sopii hyvin joulupöytään. Klassisin esimerkki on chileläinen Torres Digno Rosee. Se onkin kasvattanut myyntiään jouluisin, mikä on ollut harvinaista roseeviineille tähän asti. Toivon että ihmiset löytävät roseen tänä vuonna paremmin kuin aikaisemmin!

Rosee sopii jouluiseen kattaukseen kuuluvien marjojen seuraksi; pöydässä saattaa olla karpaloa, herukkaa tai puolukkaa pateiden ja kinkun seurana.

– Rosee on kuin valkoviini käytöltään, mutta lisäksi siinä on pieni punainen twist, ei pelkästään hauska kesään viittaava väri vaan punainen marjaisuus on elementti, jonka voi ottaa huomioon, kun parittaa viiniä ruoille, Meriluoto vinkkaa.

Meriluodon suositukseksi valitsema Torres Digno Cabernet Sauvignon Rose on roseeviineistä täyteläisemmästä päästä, siinä on intensiivinen ja voimakas väri, ja makuprofiililtaan se on keskimääräistä täyteläisempi. Runsas aromikkuus ja maukkaus tekevät siitä ruoalle mainion parin.

Torres Digno Cabernet Sauvignon Rosen hinta on 10,99 €.

Lisää pinkkiä pöytään

Meriluodolta kysyttiin joulumyyttien murtajaisissa myös rieslingroseen soveltuvuudesta joulupöytään. Vastaus on, että mikä hyvänsä intensiivisen makuinen rosee on hyvä valinta.

Joulusesonkiin ehtivät myös maailmankaikkeuden ensimmäiset Prosecco roseet. Kevyempien juomaparien ystävälle niissäkin on ainesta juhlajuomaksi.

Tuomas Meriluoto kertoo Winestaten hakeneen omaan portfolioonsa laadukkaita premium-versioita. Taustalla on pitkä tarina. Osa Prosecco-tuottajista on tehnyt roseekuohuvia, mutta niitä ei ole saanut kutsua Proseccoksi, koska rosee ei ole ollut alueella sallittu viinityyli. Paikallinen consorzio salli aiemmin tänä vuonna pitkän harkinnan jälkeen pinot neron käytön ja näin valmistetun viinin kutsumisen Prosecco roseeksi, ja lanseeraus osui marraskuulle.  

– Tuottajat eivät olleet hankkeesta kovin vakuuttuneita, harva piti rosee-Proseccoa isona mahdollisuutena. Suomessa asiaan on paljon kiinnostusta, sillä täällä pidetään Proseccosta ja roseeviinit räjähtivät isoksi buumiksi kesällä. Halusimme ensimmäisten joukossa markkinoille ja grillasimme tuottajia: olkaa ripeitä, haluamme tämän marraskuussa, Meriluoto kertoo.

Kun pullotuslupa tuli marraskuun alussa, oli Winestatella rekat pihalla valmiina, ja ensimmäiset kuormat tulivat Suomeen marraskuun toisella viikolla. Ensimmäisten viinien joukossa tuli myös DOCG-alueella syntyvä Canevel Prosecco Rosé Alkoon. Meriluoto povaa Prosecco roseesta trendiä. Se näkyy myös siinä, että Alkossa oli joulukuun puolivälissä jo 17 rosee-Proseccoa ja lisää tulee koko ajan.  Kun vuosikerta 2020 saa myyntiluvan, mukaan tulee uusia tuottajia, Meriluoto tiesi.

Normaalisti Prosecco valmistetaan paikallisesta Glera-rypäleestä. Prosecco roseessa saa käyttää lisäksi korkeintaan 15 prosenttia Pinot Neroa ja puristaa kuoresta väriä mukaan. Prosecco rosee eroaa isosiskostaan myös valmistusajan suhteen. Molemmat valmistetaan tankkikäymismenetelmällä, mutta Prosecco roseen prosessi on vähintään tuplamittainen. 

– Viini käy toisen käymisen paineistetussa tankissa, missä hiilidioksidi sitoutuu viiniin ja muodostaa kuplat. Prosecco roseen valmistus kestää vähintään 60 päivää. Hitaampi prosessi integroi kuplat paremmin ja niistä tulee pienempiä ja kestävämpiä, Meriluoto selostaa.

Rosee-Prosecco on aina vuosikerrallista, toisin kuin normaali Prosecco. Nyt myynnissä on vuosikerta 2019.

Entä Prosecco roseen maku? Ensimmäinen tuoksutus jo paljastaa, että nyt ei jyllää Proseccolle tyypillinen päärynäisyys, vaan tuoksu on miellyttävä, raikkaan hedelmäinen. Mukana on punaisia marjoja, metsämansikkaa, raparperia ja aavistus marsipaania. 

Väri on heleä ja hento, tämän hetken trendin mukaisesti Provencen roseen henkinen, hieman sipulinkuoreen vivahtava, rusehtavan oranssinpunainen. Pieni elegantti kupla viimeistelee ulkoasun.

Maultaan viini on harmoninen, pitkä, tasapainoinen ja miellyttävä. Jäännössokeria on 11 g/l eli kyseessä on kuiva kuohuviini, jonka sokereita tasapainottavat niin hapokkuus kuin kuplivuuskin.

Meriluoto valitsisi Canevel Prosecco Roséen alkupalajuomaksi tai äyriäisten kanssa nautittavaksi. Ei kovin raskaita ruokia, vaan esimerkiksi katkaraputacoja, simpukoita, yrttistä äyriäispastaa tai graavikalaleipää.

– Suosittelisin kuivaa rosee-Proseccoa myös joulupöydän alkuruoille, sillille, graavikalalle, miksei pääruoallekin. Mikään joulupöydässä ei vaadi tanniinista viiniä, Meriluoto muistuttaa.

Toinen tyylikäs premium-viini Prosecco rosee -kategoriassa on Jeio Prosecco DOC Rose.

Vielä vinkki roseen ja Proseccon ystävälle: näitä viinejä ei kannata kellaroida, vaan ne ovat parhaimmillaan tuoreena. 

Casa Canevel Prosecco Rosé Brut Alkossa 13,99 €.

Jeio Prosecco DOC Rose Alkossa 14,98 €.

Joulu ei tule ilman punaviiniä?

Jos aiot joka tapauksessa nauttia punaviiniä joulun perinteisillä juhla-aterioilla, valitse viini, joka ei ole turhan tanniininen.

– Joulupöydän punaviinin on oltava mieluiten pyöreän hedelmäinen ja kosiskelevan makea. Jos viinissä on tanniinia, sen pitää olla todella kypsää ja pehmeää, sillä perinteiset jouluruoat eivät tasapainota tanniinia lainkaan, Meriluoto neuvoo. 

Hänen valintansa olisi pinot noir, tempranillo tai nebbiolo kevyenä versiona. Täsmäsuosituksena Meriluoto ehdottaa Masi Campofiorinia, jonka tanniinisuus on todella makeaa ja kosiskelevaa, eikä aiheuta karheutta suussa. Erityisen tärkeää on viilentää punaviinikin, jotta siitä tulee miellyttävä pari ruoille.

Jouluaterian päätteeksi sopivat tietysti vuoden makeimmat herkut – kenen vatsaan ne vielä sopivat. Tuomas Meriluoto ennakoi, että jälkiruoaksi saattaa riittää lasi portviiniä ja pala tummaa suklaata. Hänen suosituksensa nautiskeluun on Dow’s Nirvana Reserve Port, jonka hapokkuus yllättää myönteisesti. Nirvana ei jätä suuhun hunajaista tunnetta vaan jälkimaku on raikas.

Masi Campofiorin Alkossa 14,98 €.

Dow’s Nirvana Reserve Port Alkossa 15,99 €.

Oluen ystävää hemmotellaan jouluna

Lopuksi muistutus: joulu on myös olutjuhla. Olut on mainio ja salliva ruoan kumppani, ja tyylejä on yhtä monia kuin viineissäkin. 

Olut on luonnostaan viiniä miedompi juomavalinta, joten se saattaa siksikin sopia moneen tilanteeseen. Lisäksi mietojen ja alkoholittomien oluiden kirjo on runsas, joten juhlapöydän juomavalikoimaa on helppo muuntaa kevyempään suuntaan.

Valitsen alkupaloille kirpakasti humaloitua alkoholitonta IPAa To Øl Implosionin tai Omnipollo Konxin tapaan. Myös Suomen Paras olut -kilpailun Pils-sarjan voittaja Kukko Pils 0,5 % on kelpo valinta läpi aterian. Kukko-sarjassa on alkoholittomia vaihtoehtoja myös, jos pitää tummemmasta oluesta. Sinebrychoffin ja Olvin perinteiset jouluoluet ovat väriltään keskiruskeita ja tyyliltään sellaisia, että käyvät suunmyötäiseksi kinkun pariksi. 

Portviinin sijaan aterian voi kruunata tuhdilla oluella. A Le Coqin Jouluolut, hieno alkoholiton porter, sopii suklaan pariksi, mutta niin sopii myös Mufloni Piparistout tai tymäkkä Imperial Stout, vaikkapa Bryggeri Helsingin Sofian tai Plevnan Siperian tapaan. 

Tutustu viimeistään nyt Tuomas-olueen, jota oluen pääideoija Jussi Rokka nimitti oluiden karjalanpaistiksi. Sen äärellä on hyvä pähkäillä, tarvitaanko ylipäätään muita juomia! Tuomas oli esittelyssä blogissani jo elokuussa.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s